Što moraš znati o državnoj maturi

 Što moraš znati o državnoj maturi

Izvor: Unsplash

Državna matura je skup ispita iz određenih nastavnih predmeta koje je učenik učio tijekom svoga najmanje četverogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja.

Koji je cilj državne mature?

Cilj državne mature je provjera i vrednovanje postignutog znanja i sposobnosti učenika, stečenih obrazovanjem prema propisanim općeobrazovnim nastavnim planovima i programima. Cilj mature je i da omogućava pravedniji pristup nastavku školovanja kao i zapošljavanju.

Kako se provodi državna matura?

Državna matura se provodi polaganjem ispita državne mature. Obvezni ispiti koji se polažu na državnoj maturi su iz općeobrazovnih nastavnih predmeta koje je učenik pohađao tijekom srednje škole, a to su: hrvatski jezik, matematika i strani jezik.

Uvjete za upis na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj određuju sama visoka učilišta koja su temeljem Ustava autonomna i sama kreiraju svoju upisnu politiku.

Kao netko tko je pisao državnu maturu, moramo ti savjetovati da je shvatiš veoma ozbiljno, jer bez nje nema upisa na fakultet. A kako bi se što bolje pripremili za nju, veliki broj učenika ide na pripreme za državnu maturu na učilišta, privatne instrukcije i slično. Na dosta mjesta koja izvode pripreme za državnu maturu je potrebna prijava, pa je potrebno na vrijeme odlučiti gdje želiš ići i prijaviti se.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.