Što moraš znati o državnoj maturi

 Što moraš znati o državnoj maturi

Izvor: Unsplash

Državna matura je skup ispita iz određenih nastavnih predmeta koje je učenik učio tijekom svoga najmanje četverogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja.

Cilj državne mature je provjera i vrednovanje postignutog znanja i sposobnosti učenika, stečenih obrazovanjem prema propisanim općeobrazovnim nastavnim planovima i programima. Cilj mature je i da omogućava pravedniji pristup nastavku školovanja kao i zapošljavanju.

Državna matura se provodi polaganjem ispita državne mature. Obvezni ispiti koji se polažu na državnoj maturi su iz općeobrazovnih nastavnih predmeta koje je učenik pohađao tijekom srednje škole, a to su: hrvatski jezik, matematika i strani jezik.

Uvjete za upis na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj određuju sama visoka učilišta koja su temeljem Ustava autonomna i sama kreiraju svoju upisnu politiku.

Kao netko tko je pisao državnu maturu, moramo ti savjetovati da je shvatiš veoma ozbiljno, jer bez nje nema upisa na fakultet. A kako bi se što bolje pripremili za nju, veliki broj učenika ide na pripreme za državnu maturu na učilišta, privatne instrukcije i slično. Na dosta mjesta koja izvode pripreme za državnu maturu je potrebna prijava, pa je potrebno na vrijeme odlučiti gdje želiš ići i prijaviti se.

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.