Zdrava i povoljna prehrana

 Zdrava i povoljna prehrana

Foto: Unsplash

Samostalni život ima dosta svojih prednosti, međutim i novih obveza i odgovornosti. Jedan od većih problema s kojima se susreću mladi koji su prvi put samostalni je i kako si organizirati povoljnu prehranu za koju nije potrebno previše predznanja kulinarike. Najčešći izbor u tom slučaju su riža, tjestenina, konzerve, smrznute gotove namirnice, ali moguće je bez previše muke unaprijediti svoju prehranu sa slabije poznatim, a vrlo zdravim namirnicama. Heljda, ječam, proso, leća su u stvari izuzetno ukusne namirnice lake pripreme, ali nezasluženo slabo prisutne na našem stolu.

Heljda je dobar izvor bjelančevina, vlakana i složenih ugljikohidrata, a pomaže kod mršavljenja ili upravljanja dijabetesom. Heljda ne sadrži gluten i sigurna je namirnica i kod onih što boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten. Može se koristiti i za slana i za slatka jela, kuhati poput riže za prilog, koristiti za variva ili napraviti palačinke, heljdinu kašu za doručak.
Priprema je brza i jednostavna, ali prije pripreme je obvezno namakanje od najmanje osam sati, zbog prisutnosti veće količine fitinske kiseline koju naš organizam teže probavlja.
Svakako je bitno i da heljda malo košta.

Jedno od jednostavnih jela koje možete pripremiti za samo 15 minuta (ako ne računamo namakanje heljde) je heljda s piletinom.

Ručak za jednu osobu:

  • 100 g heljde
  • 1 paprika
  • 150 g piletine
  • žličica Curryja (ili nekog drugog začina po želji)

Priprema:
Namočenu heljdu properite i ubacite u kipuću vodu (omjer je 2 šalice vode na šalicu heljde) s malo soli te kuhajte oko 15 minuta ili dok ne upije vodu i omekša. Pred kraj dodajte narezanu papriku i začine te sve lijepo umiješajte. Piletinu pripremite na način koji želite i pridružite heljdi. Po želji sve pospite s malo parmezana i poslužite uz miješanu salatu.

Heljda kao doručak:

  • heljda
  • sol
  • mlijeko
  • voće po izboru

Priprema:
Namočenu heljdu isperite i stavite u kipuću vodu (omjer je 2 šalice vode na šalicu heljde) s malo soli. Pred kraj kuhanja dodajte u nju voće po izboru i malo mlijeka, a po želji i zasladite te kuhajte još tri do četiri minute.

Heljda se uvijek na jednak način priprema tako da slobodno možete pripremiti duplo potrebnu količinu i dio koristiti za svoj slani, a dio za slatki obrok.

Dobar tek!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.