35 srednjih škola uvelo nove smjerove

 35 srednjih škola uvelo nove smjerove

Izvor: Unsplash

Za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta u ukupno 445 škola. Od ove godine učenici će moći upisati i nove smjerove koje su uvele čak 35 srednjih škola. Prijave programa počinju danas, a traju do 7. srpnja. Učenici se mogu prijaviti elektronski putem stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i preko e-upisa.

Programi obrazovanja srednjih škola u Hrvatskoj

Od 445 srednjih škola u Hrvatskoj, njih 179 provodi gimnazijske programe obrazovanja, 319 strukovne programe obrazovanja, 15 programe likovne umjetnosti, a 41 glazbene i plesne programe obrazovanja. Kombinirani sustavi obrazovanja kao što su na primjer gimnazijske i strukovne ili strukovne i likovne umjetnosti, česta su pojava u srednjim školama u Hrvatskoj. Takozvanih „čistih gimnazija“, odnosno srednjih škola koje provode samo gimnazijske programe obrazovanja je 95.

Novi programi i zamjena starih programa za nove

Što se tiče 35 srednjih škola koje su dobile odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za uvođenje programa koje do sada još nisu izvodile, neke su u potpunosti zamijenile stare programe novima, odnosno ukinule ih i uvele nove dok su druge škole nove programe odlučile kombinirati s drugim postojećim programima ili ponuditi potpuno novi obrazovni program bez zamjene.

Primjeri novih programa

Tako na primjer Srednja škola Arboretum Opeka (Vinica) planira uvesti novi program konobar koji planira kombinirati sa srodnim obrazovnim programom kuhar. Dok Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik planira zamijeniti obrazovni program poslovni tajnik s novim programom web dizajner, Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar uvodi novi obrazovni program oboa.

Uvođenje novih programa je sjajna vijest za sve učenike, jer će im tako biti omogućen veći izbor kod odabire programa koji ih zanimaju. Primjerice tko je mogao zamisliti da će postojati zanimanje web dizajner prije nekih 100 godina, tako ni mi ne znamo koja će nova zanimanja postojati u budućnosti. Tu dolazimo do toga da je bitno djelovati u skladu sa trenutnim stanjem na tržištu rada – web dizajner je popularno zanimanje, zato je dobro što je uveden i u srednje škole, kako bi svi koji se žele baviti time mogli početi učiti o tome već u srednjoj školi.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.