Zašto je dobro čitati lektire?

 Zašto je dobro čitati lektire?

Izvor: Unsplash

Najveći problem kod lektira je što većina učenika ima predrasude da su te knjige dosadne i predugačke i prije nego što znaju o čemu se radi, i prije nego što su opće počeli čitati. U najboljem slučaju učenik će svejedno krenuti čitati knjigu i bit će mu zanimljivo, a u najgorem slučaju učenik uopće ne pročita lektiru i pročita samo kratke sadržaje s interneta. Bez obzira u koju skupinu pripadaš, zapitaš li se nekada zašto bi bilo dobro pročitati lektire? A mi smo kao pravi ljubitelji knjiga za tebe pripremili razloge zašto je dobro čitati lektire.

Pristup lektiri

Krenuli bi sa savjetom da otvorenog uma pristupiš lektiri, nikada ne znaš kada ti se knjiga može svidjeti. Lektire ne biraju profesori isključivo po svojim preferencama, lektire su pretežito iste u svakoj školi u Hrvatskoj s razlogom. Djela su pažljivo birana, po važnosti za hrvatsku i svjetsku književnost, i prilagođavaju se uzrastu učenika. Neka od tih djela će ti trebati i kasnije za maturu, za koju ti garantiramo da definitivno nije dosta pročitati samo kratki sadržaj.

Prednosti čitanja lektire

Čitanje lektire razvija tvoj rječnik, u smislu da naučiš neke nove riječi i izraze koje ne čuješ u nekim svakodnevnim razgovorima, a možeš ih koristiti kasnije za izražavanje svojih misli. Čitanjem lektire također razvijaš koncentraciju što ti kasnije itekako može pomoći u učenju. Kroz čitanje lektire se trebaš koncentrirati na ono što čitaš kako bi ti bilo jasno što je autor htio reći, koja je poruka djela, i što se sve događalo. To je efikasan način za pripremu za  prepričavanje knjige, i odgovore na pitanja učitelja. Često se događa da autori namjerno ostanu nedorečeni, da koriste razna stilska sredstva kao što su metafora i personifikacija, što te također potiče da se koncentriraš na ono što čitaš, a to te također uči čitanju i prepoznavanju dubljih poruka autora djela. I na kraju, čitanje budi maštu, dok čitaš stvaraš slike kako izgleda neki lik, njegova kuća i slično, dok npr. kada gledaš film gledaš imaš već gotovu sliku svega, i nemaš utjecaja na to.

Na temelju svih razloga koje smo nabrojali, svakako mislimo da bi bilo dobro da redovno čitaš lektire, i kao ljubitelji knjiga ćemo se tajno nadati da ćeš i zavoljeti čitanje knjiga.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.