Kako preživjeti prvi tjedan faksa?

 Kako preživjeti prvi tjedan faksa?

Matura je prošla odlično, faks je odabran i upisan, ljeto je prošlo opušteno i sve je u redu. A onda kreće stres, nesigurnost, panika i po glavi se motaju pitanja kako ću se snaći na faksu, hoću li znati gdje su mi predavanja i bezbroj drugih koja muče većinu brucoša. Zato slijedi par savjeta kako se najbolje snaći prvi tjedan na faksu i ufurati u studentski život.

Prije svega, moraš znati gdje su ti predavanja. Na rasporedu uvijek piše predavaonica pa možeš prošetati zgradom fakulteta i upoznati se s prostorom fakulteta. Samo pripazi da ne uđeš u krivu zgradu ako ih fakultet ima više, ali i ako promašiš zgradu ne brini, nije rijetkost. S druge strane, jednostavno možeš na porti ili bilo koga zaposlenog pitati što te zanima, vjerojatno će ti vrlo rado pomoći jer razumiju muke novih studenata.

Tko razumije studentske muke bolje od samih studenata? Nitko, zato je uvijek najbolje sprijateljiti se sa studentima starijih godina ili nekim tko već ima takva poznanstva. Na fakultetu nije čudno da studenti viših godina polažu kolegije (tako se sada zovu predmeti) iz prve godine pa ih možeš upoznati na ispitima i predavanjima.

Na početku ćeš vjerojatno imati jako puno pitanja i nesigurnosti u vezi upisa, organizacije fakulteta, papirologije i slično. To se sve uglavnom rješava u, ili preko referade. Ta neslavna referada je zapravo birokratsko središte fakulteta pa ako ne znaš kome se obratiti, uvijek možeš probati s referadom. Za predavanja i informacije o pojedinom kolegiju najbolja opcija je obratiti se direktno profesoru ili asistentu.

Najvišu ulogu na fakultetu ima dekan. Dekanu se možete obratiti ako imate problema s profesorima, a nositelji kolegija ne poduzimaju ništa kako bi se problem riješio. Ako tražite dodatnu zaštitu u pogledu svojih prava, želite poboljšati neke dijelove svog studentskog života ili imate problema na fakultetu možete se obratiti studentskom zboru. Studentski zbor je studentska organizacija koja predstavlja studente i štiti njihove, tj. Tvoje interese.

Koliko god je fakultet nov i potpuno drugačiji izazov u tvom životu, prateći ove smjernice vrlo lako ćeš se snaći u početku. Čim prođeš prva predavanja, upoznaš kolege i shvatiš kako profesori i kolegiji funkcioniraju, vidjet ćeš da fakultet vjerojatno neće ispuniti tvoje najgore brige.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.