Zagrebački gimnazijalci nazvali zvijezdu Regoč, a egzoplant Kosjenka

 Zagrebački gimnazijalci nazvali zvijezdu Regoč, a egzoplant Kosjenka

Izvor: Unsplash

Učenici iz Astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu su sudjelovali na međunarodnom natjecanju ‘Imenuj egzosvijet 2022’ koje je organizirala Međunarodna astronomska zajednica. Na natjecanje koje je organizirano u sklopu obilježavanja desete godišnjice Ureda za popularizaciju astronomije IAU-a, pristigle su 603 prijave iz 91 zemlje diljem svijeta, a u timovima za imenovanje sudjelovalo je više od 8800 osoba.

Veliki uspjeh naših gimnazijalaca

Učenici astronomske grupe IX. gimnazije u Zagrebu uz pomoć mentora, nastavnika fizike Zlatka Tomšića su motivirani zbirkom ‘Priče iz davnine’ Ivane Brlić Mažuranić, odlučili predložiti da se zvijezda zove Regoč, a egzoplant Kosjenka. Njihov prijedlog je na kraju i pobijedio na natjecanju, tako da od sada zvijezda WASP-63, žute boje i slične mase kao sunce ali gotovo dvostruko starija, nosi ime Kosjenka, a egzpolanet WASP-63 B koji po masi najviše sliči Saturnu, nosi ime Regoč. Ono što nam je još zanimljivo i drago za čuti je da ako se u budućnosti otkrije da oko Kosjenke kruži još planeta, i oni bi dobili ime po likovima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić. Ali i ovo je svakako veliki uspjeh naših gimnazijalaca.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.