Zašto se rakete lansiraju iz Floride

 Zašto se rakete lansiraju iz Floride

Foto: Unsplash

Svatko tko je vidio NASA-ino lansiranje, zna da je ono bilo iz Cape Canaverala u Floridi. Ali, zašto od svih mjesta rakete lansiraju samo od tamo? Zapravo, postoje vrlo dobri razlozi.

Cape Canaveral nije bila prva lokacija za lansiranje. Prva je bila White Sands Missile Range u Novom Meksiku, usred pustinje. No, kako su rakete napredovale, tako je WSMR zastarijevao i postajao je opravdan strah od pada rakete u naseljeno područje. Tu u igru dolazi Florida.

Blizina ekvatora

Već 1960. je lansirana prva raketa iz Cape Canaverala, a tradicija se nastavlja do danas. Florida je optimalna lokacija za lansiranje, jer rakete padaju u Atlantski ocean umjesto na naseljeno ili nepristupačno područje. Drugi razlog je što je Cape Canaveral jako blizu ekvatoru, što znači da se okreće većom brzinom od područja bližih polovima. To je vrlo pogodno za lansiranje raketa, jer rakete imaju veću početnu brzinu te tako štede gorivo i lakše dođu do svemira. Stoga, Florida je gotovo savršeno mjesto za lansiranje raketa u svemir.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.