Fermijeve procjene i špageti bolonjez

 Fermijeve procjene i špageti bolonjez

Koliki je broj nogometaša u Zagrebu? Koliko teniskih loptica stane u Boeing 747? Ovakva pitanja često su dobivali studenti talijanskog fizičara i tvorca prvog nuklearnog reaktora Enrica Fermi-a. Možda bi za ovakva pitanja prvo posegnuli za Google tražilicom (no što ako Google ipak ne zna sve?), ali što ako je sve što vam je potrebno za odgovor na ovakva pitanja zdrav razum i malo osnovnoškolske matematike? Prođite s nama kroz jedan primjer i na sljedećoj kavi ili poslovnom sastanku sve ćete impresionirati sa svojom domišljatošću.

Koliko kutija špageta je potrebno za nahraniti svu djecu jedne osnovne škole ako se taj dan u školskoj kuhinji sprema bolonjez?

Problem ne zvuči jednostavno, ali samo ga je potrebno razbiti u manje dijelove koje sigurno znate ako ste ikada kuhali špagete ili išli u osnovnu školu, što računamo da jeste (ako čitate ovaj članak, a još niste u osnovnoj – svaka čast!).

1. Koliko djece pohađa jednu osnovu školu?

Uzmimo primjerice da se svaki razred sastoji od 20 učenika. Pretpostavimo također da imamo 3 različita razreda za istu generaciju (npr. A, B i C), i svaka osnovna naravno ima 8 generacija.

Malo matematike koju možete ostaviti svom osnovnoškolcu:

ukupan broj učenika = 20 učenika po razredu * 3 različita razreda * 8 generacija = 480 učenika

2. Koliko nam špageta treba za 1 osobu?

Uzmimo da je jedan paket špageta koji ima 500g dovoljan za 4 osobe. I to je to, znači da nam za jednu osobu (spremite kalkulatore) treba 500g / 4 osobe = 125g tjestenine.

Pretpostavimo još da djeca mogu pojesti samo polovicu tjestenine za odraslu osobu, to jest 125g / 2 = 62,5 g. Ako mislite: „Ja sam u 8. razredu mogao pojesti kao 2 odrasle osobe, a ne kao jedna“, računajte da su u osnovnoj djeca od prvog do osmog razreda, djeca u prvih par razreda vjerojatno mogu pojesti samo 30-tak grama, tako da je pola odrasle porcije sasvim pristojna aproksimacija za cijelu školu.

3. Samo nam ostaje preračunavanje u kutije

Ukupna gramaža (hrabriji i ovo bez kalkulatora) = 62,5 g * 480g = 30 000 g

I samo još preračunati u broj kutija – 30 000g / 500g po 1 kutiji = 60 kutija

I to je to! Za cijelu osnovnu škola trebalo bi vam oko 60 kutija špageta. Ovo smo sve mogli izračunati bez da smo se dignuli iz kreveta. Tako da ako ikad organizirate piknik ili obiteljsko okupljanje ne sramite se Fermijevih procjena.

Ne samo za piknik, ovakve procjene korisne mogu biti u mnogim životnim situacijama („Koliko vremena i boje mi treba za pobojati cijelu sobu?“, „Koliko će nam iznositi mjesečni trošak za hranu?“, „Koliki će mi biti trošak izgradnje nove zgrade?“, …). Kada vas zadesi ovakva nedoumica ne sramite se svog novog najboljeg prijatelja, Fermijevih procjena.

Ako želite saznati više o Fermijevim procjenama i pogledati još koju fora procjenu pogledajte:

https://www.youtube.com/watch?v=0YzvupOX8Is

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.