Je li Picasso ukrao Mona Lisu?

 Je li Picasso ukrao Mona Lisu?

Picassa znamo kao poznatog umjetnika, no znaš li da je bio optužen za krađu Mona Lise?

Misterij nestanka Mona Lise

21. kolovoza 1911. slika Mona Lise nestala je iz muzeja Louvre u Parizu. S obzirom na to da muzej nije radio, pljačka je otkrivena tek u utorak kada je francuski umjetnik Louis Béroud došao u muzej sa ciljem da naslika kopiju Mona Lise. Kada je Béroud vidio da nema slike na zidu obavijestio je zaštitare koji su prvo pretražili cijeli muzej jer su mislili da je osoblje iz nekog razloga maknulo sliku (konzervacija, istraživanje…), ali kada nisu pronašli sliku pozvali su policiju.

Policija je ponovno pretražila cijeli Louvre i zatvorila granice te pregledala svako vozilo koje je prelazilo istočnu granicu zemlje. Sukladno važnosti Mona Lise nudila se nagrada za informacije o pljački. A upravo zbog tih informacije je Pablo Picasso postao osumnjičenik.

Tajnik Picassovog suradnika zbog novca priznao krivnju

Honore-Joseph Géry Pieret je nekoć bio tajnik pisca Guillaumea Apollinairea, Picassovog suradnika. Pieret je privučen novčanom nagradom priznao da je 1907. godine ukrao male iberijske skulpture iz Louvrea i prodao ih Picassu. Lice jednog od kipova je Picasso koristio u svom remek djelu Les Demoiselles d’Avignon. S obzirom da je do 1911. godine Pieret bio bez novaca, vratio se u Louvre da ukrade još malih predmeta za prodaju. S druge strane, Apollinaire i Picasso nisu bili diskretni oko posjedovanja ukradenih kipova.

Picasso i njegov suradnik su se htjeli riješiti dokaza

Kada su shvatili da će biti optuženi za krađu, Apollinaire i Picasso su htjeli kipiće baciti u Seinu, ali na kraju su ih dali uredniku novina. Apollinaire je uhićen nakon nekoliko dana i priznao je sve o krađama, Pieretu i Picassu, dok je Picasso na početku sve poricao, čak i to da poznaje Apollinaire. Na kraju su uvjerili suca Henrija Driouxa da nisu krivi i on ih je pustio uz upozorenje.

Lopov pronađen nekoliko godina kasnije

Lopov je na kraju pronađen u studenom 1913. godine kada je pokušavao prodati neprocjenjivu sliku trgovcu umjetninama u Firenci. Vincenzo Peruggia je bivši zaposlenik Louvrea a krađu je izveo tako što se sakrio u ormaru za metle dan prije, a dan poslije stavio sliku pod kaput i izašao iz muzeja. Na kraju je uz pomoć odvjetnika odležao samo sedam mjeseci u zatvoru.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.