Zašto je bitna fuzija

 Zašto je bitna fuzija

Foto: 123rf

Kada pričamo o iskorištavanju nuklearne energije, pojmovi fisija i fuzija su često u fokusu. Fuzija je trenutno centar pažnje, jer se smatra boljim i efikasnijim izvorom energije. Međutim, ljudi još uvijek nisu otkrili način kako iskoristiti fuziju za dobivanje energije.

Za to još uvijek koristimo fisiju. Fisija je nuklearna reakcija, cijepanje jezgre atoma nekog kemijskog elementa, pri čemu se otpuštaju ogromne količine energije. Fisiju koristimo u nuklearnim elektranama, gdje se jezgra atoma bombardira neutronima, što rezultira razdvajanjem jezgre atoma te se tako proizvodi električna energija.

Fuzija koristi obrnuti pristup

Fuzija je proces spajanja dvije ionizirane jezgre atoma, stvarajući jednu težu jezgru, prilikom čega se otpušta energija. Fuzija je način na koji Sunce proizvodi energiju. Generalno, fuzija se smatra sigurnijom od fisije, jer proizvodi znatno manje radioaktivnog otpada, od manje količine goriva se može dobiti više energije i može ju se puno bolje kontrolirati od fisije, koja može potaknuti lančanu nuklearnu reakciju.

Kao sigurniji i generalno bolji način dobivanja energije, fuzija ima blistavu budućnost, ako ju znanstvenici uspiju primijeniti u praksi.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.