Hrvat napravio jestivu bateriju

 Hrvat napravio jestivu bateriju

Izvor: Unsplash

Znanstvenici su osmislili i napravili potpuno punjivu bateriju koja je napravljena od hrane. Baterija se nakon upotrebe može otopiti u želudcu baš zato što je napravljena od potpuno jestivih stvari. Možda ti zvuči nerealno, ali istina je. Za ovaj izum zaslužni su istraživači molekularne elektronike na Talijanskom institutu za tehnologiju pod vodstvom dr. Marija Caironija, a sam projekt je odradio i Ivan Ilić, Splićanin koji je studirao u Zagrebu i Berlinu, gdje je i doktorirao.

Namjena jestive baterije

Ivan je istaknuo da bi ove baterije mogle pomoći u medicini, kontroli hrane i zaštiti zdravlja djece. Istaknuo je neke ideje za koje bi bile potrebne baterije koje su izumili, a to su: indikator koji nam govori je li hrana zapravo sigurna za jelo – umjesto rokova trajanja, mala tableta koja obavi potrebna mjerenja i kasnije se probavi – umjesto gastroskopije i endoskopije. A što se tiče zaštite djece, istaknuo je da je gutanje baterija iz dječjih igračaka jedan od glavnih uzroka smrti djece i da bi taj problem bio riješen sa jestivim baterijama koje ne mogu ugroziti život djece. Za kraj je rekao da istraživači trenutno rade na poboljšanju baterije, reduciranju dimenzija, i da optimizirana verzija ne bi trebala biti veća od trećine sadašnjih dimenzija. S obzirom na sve što je Ivan rekao, svakako će nam biti zanimljivo vidjeti kako će se ovaj izum dalje razvijati i za što će se sve koristiti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.