Godine i godine (Years and Years, 2019)

 Godine i godine (Years and Years, 2019)

Foto: HBO

Šestodijelna serija ‘Godine i godine’ prati živote proširene obitelji Lyons u Manchesteru u periodu od 2019. do 2034. Tih je petnaest godina obilježeno svim najjačim tjeskobama, od atomskih bombi, preko topljenja polarnih kapa i širenja epidemija pa do uspona političara desničara. Usput se Lyons obitelji događaju i duboke osobne drame.

Zbog svega što nam se događalo zadnjih godina ovu seriju je jezivo lako zamijeniti za stvarnost, a kad znamo da je sama serija snimljena godinu prije početka naše stvarne pandemije i svih ostalih previjanja, dojam je tim strašniji. Serija u svojih šest epizoda obuhvaća baš sve čime svjedočimo pojačano zadnjih godina – kršenje ljudskih prava, migrantske krize, bankarski slom, epidemiju, rat, posljedice ljudske sebičnosti na klimu, nuklearnu krizu, mane tehnološkog napretka na psihologiju čovjeka, otuđenost i nezainteresiranost prema diskriminaciji koju trpe drugi.

Serija je zanimljiva, inteligentna i dramski napeta, pomalo i pretrpana događajima koji se odražavaju na život jedne obične obitelji. Sve svjetske katastrofe se prikazuju isključivo kroz perspektivu članova obitelji i svaki je prevrat ilustriran nekim obiteljskim događajem, a ono ‘globalno’ odvija se tek u pozadini.

Na jednom od redovitih obiteljskog okupljanja, jedan od članova obitelji razvija teoriju o tome da je ljudski mozak devalvirao i da su vremena kada su ljudi stvarali divne stvari poput umjetnosti i znanstvenih postignuća završila i samim time da ljudska rasa postaje sve gluplja i gluplja te će nas posljedice toga stajati odumiranja. U kontekstu razvoja događaja kako u seriji, tako i u našem stvarnom životu, teško se ne zapitati koliko je ispravan smjer u kojem idemo.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.