Odvajanje od roditelja

 Odvajanje od roditelja

Foto: Unsplash

Ovdje ćemo pričati o procesu odvajanja mladih od roditelja unutar jedne zdrave obitelji, koje nije uzrokovano iskrivljenim ponašanjem nego je samo proces koji se očekivao i svojim tijekom događao. Poznato je da se južnjaci daleko teže odvajaju od svojih roditelja i vjerojatno je povezano s našim temperamentom, te sa željom da se vežemo uz poznato, a i imamo usvojenu tradiciju nasljeđivanja prostora za život. Naravno, vezano je i uz slabiju financijsku moć, gdje je mladima puno teže financirati samostalni život, nego što je to u sjevernijim zemljama poput Norveške.

Bumerang generacija

Kako se odnos generacija mijenjao, te s vremenom roditelji nisu više autoritativna vlast, nego ugodni prijatelj s kojim se može komunicirati, ovaj trend neodvajanja širi se i tamo gdje mu osnova nije financijska nemoć. Postoji čak i naziv za mlade koji se vraćaju, ili ni ne odvajaju od roditeljskog doma, “bumerang” generacija ili pak odrasli tinejdžeri, “adult-escents”.

Roditelji moraju uvijek biti utočište svojoj djeci, ali situacije da njihovo odraslo dijete ne želi otići od njih, mogu izazvati napetost. Oni očekuju svoju novu fazu života, daleko opušteniju, u kojoj su oni sami sebi prioritet, očekuju da nemaju više trošak koji im je bilo dijete prilikom svog odrastanja i školovanja, očekuju da će u svoje slobodno vrijeme raditi samo za sebe ono što žele i kako žele, a naravno i višak prostora u domu se može lijepo iskoristiti.

Na jednom istraživanju 2018. godine navedeno je da je Hrvatska prvak u Europskoj uniji po broju muškaraca koji i dalje žive kod roditelja, a po broju žena na drugom smo mjestu. Vjerojatno se naš položaj na EU razini nije promijenio u ove dvije krizne godine, eventualno se svuda proporcionalno povećao jer su nam događanja zadnje dvije godine dala nebrojeno razloga da se držimo svoje obitelji; pandemija, rat, energetska kriza.

Mi imamo tu prednost što se ne smatra sramotom živjeti u roditeljskom domu i u času kad se ima posao, a i što roditelji našeg podneblja nemaju silnu potrebu ostati sami. Ali cijeli niz mana postoji, život s roditeljima utječe i na vlastito snalaženje u novim situacijama, učenje novih vještina poput kuhanja, ljubavni život. Samostalni život je težak i izazovan u usporedbi sa sigurnošću roditeljskog doma, ali potrebno je učiniti taj korak onaj čas kada si to možete priuštiti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.