Pronađena nova vrsta oklopljenog dinosaura nakon 142 godine

 Pronađena nova vrsta oklopljenog dinosaura nakon 142 godine

Izvor: Unsplash

Na britanskom otoku Wight je prvi put nakon 142 godine otkrivena nova vrsta dinosaura s oklopljenim tijelom. Nova vrsta dobila je ime Vectipelta barretti, po profesoru Paulu Barrettu koji je 20 godina radio u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Nalazište fosila

Vecipelta barretti pripada skupini dinosaura biljojeda poznatih kao ankilosauri, a njegovi ostaci pronađeni su u formaciji Wessex na otoku – nalazištu fosila koje datira negdje između 145 i 66 milijuna godina. Vectipelta barretti je drugi oklopljeni dinosaur koji je pronađen na otoku, a prvi je iskopan 1865. godine i nosi ime Polacanthus foxii.

Stuart Pond, istraživač na Odjelu znanosti o Zemlji Prirodoslovnog muzeja rekao je da su gotovo 142 godine svi ostaci s otoka Wight bili pripisani Polacanthus-u foxii, a sada otkrićem nove vrste trebaju sve ponovno provjeriti.

Porijeklo ankilosaura

Istraživači su otkrili da ankilosauri nisu u bliskom srodstvu, iako su nađeni na istom otoku. Novootkriveni dinosaur Vectipelta barretti je uglavnom blisko povezan s nekim kineskim ankilosaurima koji su se slobodno kretali kroz Aziju i Europu prije 145 do 66 milijuna godina, u razdoblju rane Krede.

Svako novo otkriće koje nam otkriva što je sve hodalo zemljom stoljećima unazad je svakako zanimljivo za čuti, i veliki napredak i uspjeh za znanost i čovječanstvo.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.