U meksičkoj džungli otkriven drevni grad

 U meksičkoj džungli otkriven drevni grad

Izvor: Unsplash

Iz antropološkog instituta južnog Meksika (INAH) su priopćili da su otkrili nepoznati drevni grad Maja u svojim džunglama, u ekološkom rezervatu Balamku na poluotoku Yucatan. Grad, koji je nazvan Ocomtun, uključuje velike građevine piramidalnog oblika, kamene stupove, tri trga sa zgradama i druge strukture raspoređene u gotovo koncentričnim krugovima. Otkriven je tijekom pretraživanja uglavnom neistraženog dijela džungle, a radi se o području koji je svojom površinom veći od Luksemburga.

Stanište civilizacije Maja

Potraga se odvijala između ožujka i lipnja ove godine korištenjem tehnologije laserskog mapiranja iz zraka. Civilizacija Maja, koju možda poznaješ po naprednim matematičkim kalendarima, prostirala se jugoistočnim Meksikom i dijelovima srednje Amerike. Do pada civilizacije je došlo nakon sukoba, različitih savezništva, borbi za prevlast i ratova. U kasnom 17. stoljeću je u vojnim kampanjama španjolskih konkvistadora palo posljednje uporište.

Šprajc objasnio što je sve pronađeno

Glavni arheolog Ivan Šprajc, rođen u susjednoj Sloveniji, rekao je da nalazište Ocomtun ima središnje područje smješteno na uzvišenju i okruženo velikim močvarama, koje uključuje nekoliko piramidalnih struktura visokih do 15 metara.

Grad je imao i igralište. Tada je popularna bila igra s loptom koja se sastojale od prenošenja gumene lopte koja predstavlja sunce preko terena bez upotrebe ruku i provlačenja kroz mali kameni obruč. Igra je bila raširena po cijeloj regiji Maja i vjeruje se da je imala važnu vjersku ulogu.

Šprajc je rekao da je njegov tim također pronašao središnje oltare blizu rijeke La Riguena. Pretpostavljaju da su oltari služili za rituale zajednice, ali je potrebno više istraživanja kako bi se razumjelo koje kulture su ondje nekada živjele. Svako novo otkriće, pogotovo pronađeno nakon ovoliko godina, je impresivno. Zanimljivo je vidjeti kako je to sve nekada izgledalo, i saznati više o njihovom načinu životu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.