Zašto su nam bitni potresi na Marsu

 Zašto su nam bitni potresi na Marsu

Foto: Unsplash

Potresi na Zemlji nisu rijetkost i borimo se protiv njih konstantno, no postoje potresi i na bliskim nam planetima pa čak i na Mjesecu!

Jedan od važnijih planeta u susjedstvu nam je Mars, a važni su nam i njegovi potresi.

Potresi na Marsu su uzrokovani njegovom strukturom, točnije promjenama u jezgri i kori. Prvi potresi, takozvani marsotresi, su otkriveni 2018. godine, u NASA-inoj misiji InSight. Marsotresi su puno rjeđi, u prvoj godini je otkriveno nešto više od 500, dok godišnje na Zemlji ima barem 500 000 zemljotresa. Oni na Marsu su i slabiji, najčešće do 3 stupnja po Richteru.
Svaki potres nam daje jasniji uvid u strukturu i povijest Marsa, što nam pojašnjava kakav je Mars u odnosu na Zemlju. Dodatno, možda još važnije, pokazuju nam gdje se nalazi voda i ostali minerali. Prolaskom kroz njih, seizmički valovi promjene brzinu i intenzitet te bilježenjem tih izmjena možemo lakše uočiti gdje se oni nalaze. Marsotresi su nam vrlo bitna pomoć u istraživanju i planiranju potencijalne kolonizacije Marsa.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.