Jesu li električni automobili budućnost?

 Jesu li električni automobili budućnost?

Foto: Unsplash

Električni automobili nisu nova tehnologija, štoviše, oni su jedni od prvih automobila ikad proizvedenih. Zadnjih godina, kako raste svijest o ekologiji, raste i broj električnih vozila. Porast broja električnih vozila je očit u gradovima, a vlade diljem svijeta donose i zakone kojima se zabranjuje prodaja novih vozila s unutarnjim izgaranjem, koja će nastupiti za par godina. Znači li to da ćemo se potpuno oprostiti od automobila na koje smo navikli ili su svi ipak malo previše zaletjeli?

Električni automobili su odlični. Manje se kvare pa su troškovi održavanja niži. Ne sagorijevaju gorivo tijekom vožnje pa tako nemaju utjecaja na okoliš dok ih vozimo. Električna vozila se moraju puniti, ali električna energija može dolaziti iz obnovljivih izvora. Kada je riječ o motorima, oni električni su za trećinu efikasniji od dizelskih motora. Kako se čini, električna vozila su znatno „zelenija“ od onih s motorima s unutarnjim izgaranjem. Zašto onda svi odmah ne pređemo na električna vozila?

Prvi razlog je vidljiv čim se otvori katalog proizvođača električnih vozila. Električna vozila još uvijek drže znatno višu cijenu od ostalih, čak i kao rabljena. Ipak, ta viša cijena u početku, se koliko-toliko kasnije isplati s malim ulaganjima u održavanje. Međutim, ako dođe do ozbiljnijeg kvara baterije, slobodno se možeš pozdraviti s iznosom koji može doseći cijenu rabljenog automobila – s motorom s unutarnjim izgaranjem. Baš kao i cijena, negativan utjecaj na okoliš je jednako velik problem prije same vožnje automobila, također zbog baterije. Naime, proizvodnja baterije za električno vozilo ima ogroman utjecaj na okoliš. Prvo se potrebni materijali moraju rudariti (što se ironično radi strojevima s motorima s unutarnjim izgaranjem), a zatim proći obradu i proizvodnju kako bismo dobili baterije. Gledajući dugoročno, u periodu od otprilike 10-ak godina, električni automobili su uglavnom manje štetni za okoliš.

Foto: Unsplash

S tehničke strane je situacija više-manje jasna i ide u korist električnih automobila. Električni automobili se mogu pohvaliti i nevjerojatnim ubrzanjem, a i domet bi im uskoro trebao doseći onaj automobila koji su trenutno na cestama. Međutim, svi ljubitelji automobila znaju da nije sve u brojkama. Dok mlađi kupci, koji su odrastali uz tehnologiju, brže prihvaćaju električne automobile, oni stariji se uglavnom drže onog na što su navikli. Ako čuješ zvuk V8, V12 i I6 motora, možeš razumjeti zašto.

Ipak, kako stvari stoje, novi automobili morat će biti električni ili elektrificirani (hibridi ili na vodik). Do tada će se obavezno morati otvoriti više punionica i nadograditi infrastruktura kako bi mogla podržati toliki broj novih električnih vozila. Ipak, teško je za vjerovati da će auti s motorima s unutarnjim izgaranjem potpuno nestati, ali ćemo ih svakako viđati sve manje i manje.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.