Razlika između mehaničkih i quartz satova

 Razlika između mehaničkih i quartz satova

Foto: Unsplash

Često se vodi rasprava koji satovi su bolji, kvarcni ili mehanički. Glavna razlika je u mehanizmu satova, kako im i samo ime kaže i uglavnom se radi o osobnom ukusu kada je riječ o tome koji je bolji. Međutim, postoje vrlo jasne razlike između njih.

Quartz satovi
Satove s kvarcnim mehanizmom predstavio je Seiko 1969. godine, čime su osvojili tržište i pokrenuli revoluciju. Kvarcni mehanizam kao izvor energije koristi bateriju unutar sata, koja kvarcnom kristalu šalje električnu energiju kroz strujni krug. Kvarc zbog svojih svojstava vibrira točno 32768 puta u sekundi, po čemu strujni krug prati vrijeme koje je prošlo.
Kvarcni satovi su odlični ako si na budžetu i ne želiš previše brinuti o održavanju. U većini slučajeva sve što je potrebno je zamijeniti bateriju, a teži kvarovi su iznimno rijetki, jer satovi nemaju puno pokretnih komponenti. Također, satovi s kvarcnim mehanizmom gotovo da i nemaju (primjetna) odstupanja pa možemo reći i da su točniji.

Mehanički satovi
Mehanički ručni satovi pojavljuju se u 17. stoljeću u Europi. Pokreće ih namotana opruga, koja s vremenom oslobađa energiju i pokreće niz zupčanika i kotačića, koji pokreću kazaljke na satu. Mehanički satovi, osim automatskih, se moraju ručno navijati. Krunica sata se mora okretati kako bi se opruga navila.
Mehanički satovi zahtijevaju više održavanja od kvarcnih, ali je mehanički sat na ruci umjetničko djelo. Ne samo zbog složenosti mehanizma, već i zbog materijala koji su birani za izradu sata, povijesti i dizajna sata što je nekima toliko bitna da je ponekad sama njegova funkcija praćenja vremena stavljena na drugo mjesto.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.