Kako Google koristi kolačiće?

 Kako Google koristi kolačiće?

Izvor: Unsplash

Znaš kad posjetiš neku web stranicu i „iskoči“ ti onaj prozorčić u kojem ti se nudi da prihvatiš ili odbiješ ponuđene stavke – to su kolačići. Priznajemo da smo među onima koji su bar jednom kliknuli „prihvaćam sve“ samo da što prije dođemo do podataka koji nam trebaju. Tako dolazimo do pitanja što su zapravo kolačići i zašto nas se traži da na njih pristanemo ili ih odbijemo.

Kolačići pamte informacije o tvom posjetu neke web stranice

Kolačići su kratak tekst koji tvom pregledniku šalje web-lokacija koju posjetiš. Pomažu web-lokaciji upamtiti informacije o tvom posjetu, što istodobno može olakšati tvoj sljedeći posjet i web-lokaciju učiniti korisnijom.

Kolačići ti omogućuju pristup značajkama koje su temeljne za pružanje usluge. U takve temeljne značajke spadaju postavke kao što su odabir jezika, informacije koje se odnose na tvoju sesiju, kao što je sadržaj košarice, te optimizacije proizvoda koje pomažu održati i poboljšati tu uslugu.

NID i ENID – najkorišteniji kolačići

Neki kolačići upotrebljavaju se za zadržavanje tvojih preferencija. Na primjer, većina korisnika Googleovih usluga u svom pregledniku ima kolačić koji se zove NID ili ENID, ovisno o odabranim postavkama kolačića. Ti se kolačići upotrebljavaju za pohranjivanje tvojih postavki i drugih informacija, primjerice tvog odabranog jezika, koliko rezultata želiš da se prikazuje na stranici rezultata pretraživanja (npr. 10 ili 20) te želiš li da Googleov filter „Sigurno pretraživanje“ bude uključen. Svaki kolačić NID istječe 6 mjeseci nakon posljednje upotrebe, a ENID nakon 13 mjeseci.

Korištenjem kolačića do sigurnosti na webu

Unatoč raznim teorijama da ti kolačići kradu osobne podatke, oni zapravo između ostaloga, služe i za tvoju „web sigurnost“. Kolačići koji se upotrebljavaju za sigurnost pomažu autentificirati korisnike, spriječiti prijevare i zaštititi te tijekom interakcije s uslugom. Tako se primjerice kolačići upotrebljavaju za autentifikaciju korisnika i pomažu da se pristup računu omogući samo njegovom stvarnom vlasniku, pomoću njegovog tzv. digitalnog potpisa.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.