Ukratko o kriptovalutama

 Ukratko o kriptovalutama

Foto: Unsplash

Kriptovalute su virtualne valute, koje se koriste za financijske transakcije. Posebnost kriptovaluta je decentraliziranost i baziranje na blockchainu, što znači da su potpuno neovisne o bilo kakvom centralnom tijelu (banka, vlada itd.). Kriptovalute omogućavaju sigurnije i brže transakcije, upravo zbog blockchaina, mreže koja zapisuje i potvrđuje svaku novu transakciju.

Najpoznatija i prva kriptovaluta je Bitcoin, stvorena 2009. godine, nakon koje su nastale tisuće valuta poput Ethereuma, Solane, Polkadota i sličnih, koje se koriste u različite svrhe i funkcioniraju na različite načine. Glavni načini dobivanja kriptovaluta su proof-of-work i proof-of-stake.

Nije prošlo puno vremena od stvaranja do korištenja kriptovaluta za transakcije, ali i ulaganja. Međutim, tu se javlja jedna od loših strana kriptovaluta, a to je ogromna volatilnost, odnosno nestabilnost vrijednosti kriptovaluta. Kriptovalute su, ipak, postale popularne i prihvaćene do te mjere da se sve više uvodi plaćanje kriptovalutama. Stoga se čini da će i unatoč rizicima, kriptovalute biti uvelike prisutne u budućnosti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.