Koji metali su dragocjeni 

 Koji metali su dragocjeni 

Foto: Unsplash

Od daleke povijesti se određene metale cijenilo više od drugih. Neke se toliko cijenilo da su se koristili kao valuta za plaćanje. Štoviše, i danas se može ulagati u neke. No, što ih je činilo posebnijima?

Prije svega, u igri je bila mitologija i razna vjerovanja povezana s određenim metalima i njihovom vezom s drugim planetima. Pravi, znanstveni razlog zašto su neki metali plemeniti, je taj da oni imaju posebna svojstva. Manje su kemijski reaktivni, imaju visok sjaj, mekši su i lakše ih je kovati. Uz to, imaju više talište od drugih metala.

Neki od najpoznatijih su srebro, zlato i platina. Uz njih imamo iridij, paladij, osmij, rutenij i rodij. Plemeniti metali, osim za ulaganje, se najčešće koriste za izradu nakita, specijalne vrste lemova i kontakata te posebno u medicini.

Plemeniti metali u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su nalazišta plemenitih metala brojna, ali siromašna, većinom naplavinskog porijekla. Najpoznatija su u nanosima rijeka Drave i Mure. Geološka istraživanja pokazala su da i u nekim stijenama Požeške gore je moguće naići na zlato i srebro, ali nije se krenulo u detaljnije istraživanje. Neki od starih rudnika su danas uređeni kao atrakcija, npr. rudnik Zrinski na Medvednici možete vikendom u ljetnom periodu posjetiti i bez najave i organizirane grupe.

Plemeniti metali su investicija

Najčešći plemeniti metal kod investiranja je zlato, ali čak veći potencijal za rast cijene imaju srebro, paladij i platina. Razlog je što se zlato u 90% slučajeva koristi za nakit, dok samo 10% u industriji i time velika većina zlata ikad iskopana i rafinirana je i dalje u opticaju. Kod srebra i platine više od polovice odlazi na korištenje u industriji te je samim time potrošan metal i stvara veću potražnju za novom količinom. Paladij ima svojstva koja ga čine neophodnim kod automobilskih katalizatora (smanjuje razinu zagađenja zbog svojstva apsorpcije vodika do 900 puta višeg od vlastite zapremine) ili kod potrošačke elektronike, savitljiv je i mekan, ne hrđa u dodiru sa zrakom i izuzetno je trajan i robustan. Dodatan razlog investiranja u ove metale je što od ukupne svjetske proizvodnje velika većina platine i paladija dolazi iz Južnoafričke republike, te Rusije (paladij) gdje su česta zaustavljanja iskopina i proizvodnje zbog internih previjanja, štrajkova, političkih napetosti ili sankcija. Globalna prezaduženost može dovesti do toga da papirni novac postepeno gubi vrijednost. Plemeniti metali se ne mogu stvoriti iz ničega i time oni trajno zadržavaju neku vrijednost, ovisno o potražnji i ponudi veću ili manju.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.