Medvjedi u Hrvatskoj

 Medvjedi u Hrvatskoj

Foto: Unsplash

Imamo izvanredne mogućnosti šetnji, planinarenja u predivnoj prirodi Gorskog kotara i Like. Od laganih šetnji po Premužićevoj stazi na Velebitu do izuzetnih kanjona i jedva osvojivih vrhunaca. Uz predivnu prirodu lako je predvidjeti da čovjek nije svuda onaj koji je najjači.

Po zadnjim istraživanjima u Hrvatskoj obitava skoro 1.000 jedinki medvjeda. Medvjedi su najveći kopneni mesojedi: u Hrvatskoj ženke u prosjeku imaju čak 120 kg, a mužjaci 210 kg, ali masa jedinke varira tijekom godine: u kasnu jesen ona je najveća jer se medvjed sprema na zimski san pa su znali biti uočeni i primjerci od 300-tinjak kg. Osim po svojoj veličini, medvjed je poseban i po svome načinu hoda. Naime, medvjed se kreće iznimno slično čovjeku: tabani mu u potpunosti dodiruju tlo, ali s jednom bitnom razlikom. Medvjed može u trku postići brzinu od 50 km/h, a najsporiji je na nizbrdicama gdje se kreće i dalje s impozantnih 30 km/h. Ne postoji dobitan način obrane u slučaju napada, tako da nam jedino preostaje izbjeći doći u tu situaciju. U slučaju da se pravite mrtvi kad naiđete na medvjeda, budite svjesni da je medvjed oportunist koji će kušati nepomičnu lešinu. Penjanje na stabla je unaprijed izgubljena trka, medvjedi su odlični penjači i rado će vam to dokazati. Medvjedi slabo vide, ali imaju odličan njuh i sluh. Kada se krećete na područjima gdje obitava, budite glasni, neka na vrijeme bude upozoren da je stigao uljez na njegov teritorij. Za očekivati je da će se odmaknuti od vaše rute jer ga čovjek ničim ne privlači, ne smatra nas hranom, a i te kako su svjesni da od naoružanog čovjeka može doći do opasnosti za njih. Definitivno je dobro i medvjedice s malima upozoriti da može na vrijeme odvratiti svoje male, zaigrane medvjediće da vas prouče i poigraju se s vama. Jer ne želite doći u situaciju da vas medvjedica smatra prijetnjom.

Medvjedi se razmnožavaju od kraja svibnja pa do polovice srpnja. Tada mužjaci nalaze ženku koja im odgovara i česte su borbe između dva mužjaka koji su ugledali istu ženku. Trudnoća medvjedice traje oko 7 mjeseci, a mladunci se rađaju usred zime tijekom brloženja. Po instinktu mužjak kada doraste za napuštanje majke odlazi na druga područja, dok ženke ostaju na području gdje su rođene. Time se sprječava parenje između bliskih srodnika.

Medvjedi su uglavnom biljojedi i to je jedan od razloga što su izuzetno rijetki napadi na čovjeka, kućne ljubimce ili stoku. Ali ako ipak dođete u situaciju da iznenadite medvjeda na kakvoj planinskoj stazi (kao autor ovog članka), nemojte raditi nagle pokrete, ne iritirajte ga, udaljite se tiho i polako, odbacite neprimjetno ruksak ako imate kakav mirišljavi sendvič u njemu i uzdajte se u sreću da vas ni na koji način medvjed neće smatrati izazovom ili prijetnjom.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.