Što je umjetna inteligencija?

 Što je umjetna inteligencija?

Izvor: Unsplash

Umjetnu inteligenciju (UI), ili kako bi rekli na engleskom Artificial Intelligence (AI), često povezujemo sa filmovima i teorijama ljudi da će nas roboti zamijeniti na radnim mjestima ili da će UI sa robotima preuzeti svijet, ali što je zapravo umjetna inteligencija?

Što je umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija je sposobnost računala ili robota da obavlja zadatke koji inače zahtijevaju ljudsku inteligenciju kao što su vizualno prepoznavanje, prepoznavanje govora, donošenja odluka i prevođenje. Umjetna inteligencija je zapravo znanost i inženjerstvo stvaranja inteligentnih strojeva i programa koja se može primijeniti na različita područja kao što su medicina, obrazovanje, zabava i sigurnost. UI se temelji na ideji da se ljudski intelekt može modelirati i simulirati na računalu. To zahtijeva integraciju različitih disciplina, kao što su računarstvo, psihologija, filozofija, neuroznanost i lingvistika.

Područja umjetne inteligencije

Strojno učenje je jedno od glavnih područja umjetne inteligencije i bavi se stvaranjem računalnih modela koji mogu automatski učiti iz podataka koje imaju i na osnovu njih donositi zaključke. A kao neka od najvažnijih područja UI-e možemo istaknuti strojno razumijevanje jezika, računalnu percepciju i robotiku.

Budućnost umjetne inteligencije

UI je postala sve prisutnija u svakodnevnom životu, od virtualnih asistenata na pametnim telefonima do automatiziranog rada u tvornicama. Stručnjaci predviđaju da će UI u budućnosti imati još veći utjecaj na društvo i ekonomiju i da će obilježiti 21. stoljeće.

Ako želiš naučiti više o umjetnoj inteligenciji to možeš napraviti i putem raznih tečajeva ili stručnih članaka i knjiga. A naš mali savjet je da pristupiš umjetnoj inteligenciji otvorenog uma, da ne čitaš teorije zavjere već ono što nam stručnjaci govore o umjetnoj inteligenciji, oni bi trebali najbolje znati.

 

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.