Metaverse – propala ideja?

 Metaverse – propala ideja?

Foto: Unsplash

Sjećaš se Zuckerbergova Metaversea i velikih prognoza da će cijeli svijet i sve što ti je drago postati dostupno online, da ćeš iz sobe moći putovati gdjegod, raditi u virtualnom uredu i slično? Čini se da ta ideja ipak nije zaživjela kako se prognoziralo.

Metaverse je ideja koja je sredinom 2021. ili zaludila ljude ili ih zaprepastila. Ideja da možemo s ostatkom svijeta biti povezani preko VR naočala i obavljati sve aktivnosti koje radimo u pravom svijetu, a na istoj platformi i igrati igrice i posjećivati druge galaksije bez da moramo uopće izaći iz sobe je vrlo privlačna ideja (nekima). Ono što je manje privlačno i gotovo odmah istaknuto kao potencijalno vrlo negativna strana Metaversea je manjak privatnosti. Velika buka se podigla oko prikupljanja podataka, uglavnom zato što se prikuplja ogromna količina podataka o korisnicima, a ti podaci naravno idu Facebooku/Meti, koja i nije imala bajnu prošlost u pogledu čuvanja privatnosti korisnika.

Foto: Unsplash

Činjenica je da Metaverse nije ispunio očekivanja. Doduše, nitko nije ni znao što očekivati. Nije bilo jasno što će i u kojem periodu biti Metaverse. Hoće li to biti ogroman svijet u kojem će svatko moći raditi što poželi? Postoje Metaverse igrice koje to rade do vrlo ograničene razine, a ono što će zapravo biti zabavno dolazi tek za par godina. U redu, hoće li Metaverse onda biti platforma za online suradnju u nešto realističnijem formatu? Šansa za to je postojala u pandemiji, ali servisi poput Microsoft Teamsa i Zooma su ipak prevladali, vjerojatno zato što nisu potrebne VR naočale i povezivanje je vrlo jednostavno. Kada spominjemo Microsoft, važno je napomenuti da je upravo Microsoft pokupovao dobar dio gaming industrije, „pobijedivši“ Metu i u gaming aspektu.

Metaverse ipak nije potpuno mrtav, a bilo bi možda i pogrešno najavljivati propast Metaversea prije nego je ostvario malo veći dio onoga što je najavljivano. Kao i kod brojnih velikih ambicioznih projekata, preostaje samo čekati i gledati u kojem smjeru će se razvijati.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.