Incitatus: konj koji je skoro postao konzul

 Incitatus: konj koji je skoro postao konzul

Izvor: Pexels

Gaius Julius Caesar Germanicus, poznatiji kao Caligula bio je treći rimski car koji je vladao od 37. do 41. godine nove ere. Na samom početku vladavine je donio nekoliko dobrih odluka kao što su: dodjeljivanje bonusa vojsci, ukidanje određenih poreza i podržavanje javnih igara i zabave. Ali vrlo brzo se u Caliguli dogodila promjena, i isplivala je njegova mračna strana. Povjesničari su raspravljali o tome što je mogao biti okidač njegove nagle promjene, teorije prevladavaju od teške bolesti koja je utjecala na njegovo duševno stanje do korumpiranog utjecaja apsolutne moći.

Kraljevski tretman za konja

Iz njegove vladavine smo izdvojili legendu o Incitatusu, konju koji je skoro postao konzul. Incitatus je opisan kao veličanstven i cijenjen trkaći konj koji je bio prepoznatljiv po svojoj brzini i ljepoti. Iz drevnih izvora saznajemo da je Caligula konju pružio stvarno kraljevski tretman, od staje od mramora do vlastitih sluga. Carevu privrženost konju ljudi su smatrali pretjeranim, posebice zbog toga što je navodno večerao s njim, često ga pozivao u palaču, i nerijetko govorio o njegovim kvalitetama i postignućima.

Razlozi Caligulove ideje da postavi konja za konzula

I onda je kao šlag na tortu došla vijest da ga je htio postaviti za konzula, ali nije to stigao napraviti prije nego što su ga ubili 41. godine prije nove ere. Zbog posebne veze koju je car imao sa konjem, povjesničari su nagađali o motivima koje je car mogao imati za donošenje takve odluke. Neki smatraju da je odluku donio iz čiste ljubavi prema konju i da je smatrao da konj to stvarno zaslužuje, neki smatraju da je tom odlukom htio poniziti Senat i pokazati svoju apsolutnu moć, a neki smatraju da je to napravio iz „čistog ludila“, odnosno duševnog stanja u kojem se tada nalazio. Koji god motiv bio, legenda o Incitatusu nam ostaje kao zanimljiva priča i simbol njegove ekstravagancije.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.