Najstariji hrvatski nacionalni park

 Najstariji hrvatski nacionalni park

Nacionalni park Plitvička jezera najstariji je hrvatski nacionalni park, a nalazi se u istočnom dijelu Like, između dvije planine: Male Kapele i Ličke Plješivice. 1979. godine je UNESCO uvrstio Plitvička jezera na Popis svjetske prirodne baštine zbog jedinstvenosti, prirodne ljepote i vrijednosti nacionalnog parka.

Jezera, šume i zaštićena područja

Kao najpopularnija atrakcija ovog nacionalnog parka ističu se jezera, ali zaštićena površina daleko je veća i prostire se na gotovo tristotinjak četvornih kilometara. Šume na Plitvičkim jezerima u redu su najočuvanijih šuma što je veoma bitno jer su veliki „regulator“ plitvičkih voda. Plitvičke su šume između ostalog stanište medvjeda, vuka, risa, sove jastrebače i vidre.

Legenda o Crnoj Kraljici

Plitvička jezera prati i legenda o Crnoj Kraljici koja kaže da se nakon suše s planine ona spustila i iscrpljenom narodu poslala vjetar i grmljavinu pa je konačno pala kiša i nastalo je 16 jezera. Plitvička jezera bila su od sredine šesnaestog stoljeća područje stalnih borbi i sukoba zbog čega su neko vrijeme bila u potpunosti opustošena i nepogodna za razvitak stalnih većih naselja. Zadnjih dvjestotinjak godina, nakon prestanka opasnosti od osmanlijskih provala, kreće naseljavanja i stvaranja seoskih jezgri.

Ako voliš šetnju pored predivnih jezera i promatranje prekrasne prirode, Plitvička jezera su idealna destinacija za tebe, a mi garantiramo da te očekuju prekrasni prizori.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.