Plaža promjenjivog oblika

 Plaža promjenjivog oblika

Izvor: Unsplash

Jedna od najpoznatijih plaža na Jadranu je plaža Zlatni rat koja se nalazi na Braču kod mjesta Bol. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak plaže stalno mijenja oblik što ga svaki put čini drugačijim i ponovno zanimljivim, i upravo zbog toga je poznata kao plaža promjenjivog oblika. Zanimljivo je da se plaža svake godine malo produžuje. Njena ukupna površina je 19 900 kvadratnih metara, a pošumljenog dijela 8 600 kvadratnih metara.

Povijest plaže

Plaža se prvo zvala Dugi rat, a tek kasnije je dobila ime Zlatni rat zbog bogatog ulova ribe što je uz proizvodnju vina stanovnicima bio glavni izvor prihoda. Nekada su vinogradi i stabla smokve dosezali samu obalu, a plaža je tek razvojem turizma postala kupalište, i danas je jedna od omiljenih destinacija turista, ali i lokalnih ljudi naravno.

Zanimljivosti o plaži

Ova šljunčana plaža je u sredini obrasla gustom borovom šumom, pa ima i hlada. A također je jedna od rijetkih plaža u Hrvatskoj koja ponekad zabilježi snježne pahulje. Snježne pahulje na plaži su definitivno prizor koji se ne zaboravlja, i prizor koji je zanimljiv jer je upravo Brač jedno od najsunčanijih područja u Hrvatskoj s gotovo 2 700 sunčanih sati godišnje.

Poznata po predivnoj šljunčanoj plaži, ima hlada, bila je jedna od destinacija u Hrvatskoj koju su korisnici najviše pretraživali na Google-u… Sve ove činjenice o Zlatnom ratu su razlozi zašto vjerujemo da je ova destinacija idealna za odmor i garancija da ćeš uživati u ljepoti ove zanimljive, jedinstvene plaže.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.