Novi zakon za vozače el.romobila

 Novi zakon za vozače el.romobila

Foto: Unsplash

Od početka kolovoza 2022. godine u zakon su uvrštene vrlo važne novosti za vozače električnih romobila. U MUP-u ističu da se novim zakonom prvi put regulira vožnja električnih romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom „osobno prijevozno sredstvo”.

Propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu. Svi vozači moraju imati kacigu, a ne samo kao dosad mlađi od 16. godina. Tijekom smanjene vidljivosti (oblačno vrijeme, noć) svi vozači moraju imati reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku. Propisana je i novčana kazna za sve vozače sa slušalicama u uhu, bez obzira da li su uključene ili ne. Velike probleme vlasnicima jačih romobila donosi zakon da električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h se ne smije koristiti u javnom prometu te je jedina opcija da se takvi romobili limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju. Ali svima je najviše pažnje privukla obveza vožnje po biciklističkim stazama, ili u slučaju da ih nema, znatno smanjivanje brzine u vožnji po trotoaru.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.