Perun I – hrvatski satelit ?

 Perun I – hrvatski satelit ?

Spomenuti svemirske tehnologije i Hrvatsku u istoj rečenici u pozitivnom kontekstu djeluje sasvim nezamislivo

Spomenuti svemirske tehnologije i Hrvatsku u istoj rečenici u pozitivnom kontekstu djeluje sasvim nezamislivo, no ova će vas priča u tome razuvjeriti. Neslavna titula jedine države Europske unije koja nije lansirala niti jedan satelit uskoro će biti „svečano“ uručena Hrvatskoj, ali, vjerovali ili ne, postoje oni koji aktivno rade na tome da ovu titulu ne ponesemo još dugi niz godina.

Adriatic Aerospace Association, ili skraćeno A3, okuplja institucije, tvrtke i osobe s interesom za svemirske tehnologije, a Perun I glavni je projekt na kojemu rade. Cilj projekta je izraditi i lansirati 2U Cube satelit veličine 20 cm x 10 cm x 10 cm koji će s visine od 550 km fotografirati Zemlju i prikupljene podatke dijeliti svima u svrhu edukacije. Povezivanje obrazovnih i znanstvenih institucija s privatnim sektorom također je jedan od ciljeva projekta, tako da će dijelove satelita izrađivati i neke hrvatske tvrtke: Geolux, Interval, Scam marine, Applied ceramics…

Na projektu osim stručnjaka sudjeluju i mnogi studenti Sveučilišta u Zagrebu i Visokog učilišta Algebra, a timu se mogu pridružiti i novi članovi slanjem kratkog opisa motivacije za pridruživanje projektu i vještina kojima bi mogli pridonijeti na [email protected].

Dodatne informacije o projektu nalaze se na web stranici www.perun-i.hr i na društvenim mrežama, gdje možete popuniti i anketu čiji je cilj istražiti javno mišljenje o izgradnji i lansiranju malih satelita u Hrvatskoj.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.