Nacionalni cvijet Hrvatske

 Nacionalni cvijet Hrvatske

Izvor: Unsplash

Na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, perunika (iris) je 2000. godine proglašena hrvatskim nacionalnim cvijetom.

Legende o nazivu cvijeta

Hrvatski naziv za ovaj cvijet – perunika potječe iz slavenske mitologije, od vrhovnog boga Peruna i njegove žene, boginje Perunike. Naime, narod je vjerovao da perunika nikne tamo gdje udari munja boga Peruna. A naziv iris potječe od grčke boginje – glasnice bogova Iride. Prema legendi tamo gdje je duga dotakla tlo izrasla je perunika. U Hrvatskoj postoji još nekoliko naziva za ovaj cvijet kao što su ljeljulja i bogiša.

Simboli perunike

Zbog elegantnog izgleda i ljepote ovaj cvijet je stoljećima bio simbol kraljevske moći i božanske zaštite, a tri dijela njezina cvijeta predstavljala su mudrost, vjeru i hrabrost. Indijska i egipatska kultura su ljepotu perunike koristili za prikazivanje života i ponovnog rođenja. U starom Egiptu je bila još i simbol moći i uzvišenosti, a u Japanu je bila simbol pobjede.

Ako peruniku želiš pokloniti nekome moraš znati da taj poklon ima posebno značenje, njime pokazuješ osobi kojoj poklanjaš da ti je prijatelj, i da želiš pokazati vjeru, nadu, mudrost ili hrabrost.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.