Premužićeva staza

 Premužićeva staza

Foto: Privatni album

“Tko bude u budućnosti ovim lijepim i komodnim putem prolazio, jedva će si moći da predstavi trud i napore, koje su morali da podnesu prvi pioniri, koji su se kretali ovim teško prohodnim terenom bez ikakvih staza…”
Dr. Ivan Krajač, “Hrvatski planinar”

Početak ideje turističkog otvaranja Velebita počeo je još dvadesetih godina prošloga stoljeća. Zahvaljujući u prvom redu predanosti dr. Ivana Krajača, ministra trgovine i industrije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, osigurana su sredstva za njihovu realizaciju. Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.
Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze dovršena je tek u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 km od Čepuraša do Gromovače. U gradnji su sudjelovali muškarci i žene iz najčešće priobalnih područja, kojima je mnogo značila mogućnost da će u jednoj sezoni gradnje prihodovati dovoljno za komad stoke koja će im hraniti obitelj.

Foto: Privatni album

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu i na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je ukupno 57 km. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Najčešća ruta za jednodnevne izlete je početni dio između Zavižana i Planinarskog doma Alan. Rutu dugu 15 km prolazi se za otprilike 5h hoda. U slučaju da ne idete organiziranim autobusnim prijevozom jedne od mnogih agencija koje pružaju to iskustvo, morate si isplanirati ili noćenje u domu Alan ili povratak na polovici puta nakon što ste prošli najatraktivniji dio Rožanskih kukova i došli do planinarskog skloništa Rossijeva koliba. Naravno, pažljivo se pobrinite za svu potrebnu i  obveznu opremu.

Premužićeva staza u brojkama:
Dužina staze u NP Sjeverni Velebit: 16 km
Prosječna širina: 1,20 m
Najviša točka: 1630 m, NP Sjeverni Velebit
Najniža točka: 920 m, Baške Oštarije, PP Velebit
Prosječni nagib: 10%
Najveći nagib: 20%, sedlo Crikvena, NP Sjeverni Velebit

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.