Kako izvući maksimum iz SSD-a

 Kako izvući maksimum iz SSD-a

Foto: Unsplash

Gotovo svi u računalima imamo Solid State Driveove (SSD-ove). Brži su od tvrdih diskova i nemaju pokretnih dijelova, što ih čini otpornijima. Međutim, SSD-ovi imaju manji životni vijek od tvrdih diskova, zbog načina na koji rade. Naime, SSD-ovi se troše svakim zapisivanjem podataka, što znači da će nakon određenog broja zapisivanja prestati raditi. Iako je trošenje SSD-a neizbježno, njegov životni vijek se može produžiti na par načina.

Defragmentacija

Mnogi koji su koristili tvrde diskove su se susreli s fragmentacijom, odnosno defragmentacijom. Defragmentacija je postupak kojim se podaci na tvrdom disku premještaju fizički bliže, kako bi se ubrzalo vrijeme čitanja. Međutim, za razliku od HDD-ova, SSD-ovi nemaju pomičnih dijelova koji čitaju podatke, stoga je defragmentacija čak i štetna, jer uzima cikluse zapisivanja i smanjuje životni vijek SSD-a.

Izbjegavaj bespotrebne datoteke

SSD-ovi su stvoreni za brz i čest pristup datotekama i programima, zbog čega se operativni sustavi i programi često stavljaju na SSD. Ipak, ako želiš staviti gomilu glazbe, filmova i sličnog sadržaja, za koji nije bitna brzina, potrošit ćeš si SSD bespotrebno. Kod takvih datoteka, nećeš vidjeti pomak u brzini, jer je i HDD sam po sebi dovoljno brz za pokretanje tih medija.

Ažuriraj firmware

Proizvođači SSD-ova podržavaju svoje proizvode raznim ažuriranjima. Iako nisu česta, ažuriranja firmwarea mogu ispraviti greške i bugove koje su tvornički ugrađene u SSD, a čak mogu i popraviti performanse i rad SSD-a. Ažuriranje firmwarea može biti donekle zahtjevno, zato je važno pomno pratiti upute koje dođu s ažuriranjem.

Omogući TRIM

Posljednja, ali iznimno bitna i korisna stavka je TRIM. TRIM je naredba koja omogućava OS-u da „obavijesti“ SSD koji se blokovi ne koriste i mogu biti obrisani. Tako, TRIM čuva vrijedne cikluse pisanja i čuva SSD. Ako koristiš Windowse, SSD-ovi su obično automatski prepoznati i TRIM je omogućen. Ako ipak koristiš Apple uređaje, TRIM nije standardno omogućen možda neće raditi.

Uz ovih par savjeta imaj na umu i da nije dobro popuniti SSD do kraja (iako imaju određen prostor rezerviran) i tvoj SSD će te služiti dugo vremena.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.