Veliki krah 1929.

 Veliki krah 1929.

Foto: Unsplash

U listopadu 1929. godine, Wall Street je doživio najveći krah do tada. Milijarde dolara su izgubljene u jednom danu, kojeg se često naziva Crnim utorkom. Posljedice Velikog kraha su se osjećale još godinama, u periodu zvanom Velika depresija. Više od pola američkih banaka je propalo, 30% radno sposobnih ljudi je bilo nezaposleno, a burza se oporavila u potpunosti tek 1954. godine.
Da stvar bude još gora, diljem zemlje su oluje i suša uništili usjeve pa su se mnogi doselili u gradove, tražeći posao – kojeg nije bilo. Micanje prohibicije i Drugi svjetski rat su podigli američko gospodarstvo i industriju, kao i Rooseveltove mjere. No, što je bio uzrok svemu tome?

Burne dvadesete su donijele novi, viši standard života, a burza je doživjela rapidan porast, s vrhuncem u kolovozu 1929. Međutim, u pozadini je proizvodnja padala, nezaposlenost rasla, a dionice su bile daleko prenapuhane. Kada se to spoji s ogromnim bankarskim dugovima, nestabilnim poljoprivrednim sektorom i niskim plaćama, dogodi se koktel katastrofe. Tako je krenula masovna prodaja dionica, koju su banke i investicijske tvrtke pokušale stabilizirati u petak. No, već u ponedjeljak se priča ponovila i 16.4 milijuna dionica je prodano u jednom danu, što tadašnji investitori i tehnologija nisu mogli ispratiti pa je taj volumen rezultirao krahom. Tako su se godine neobzirnosti u jednom danu pretvorile u godine teške gospodarske situacije.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.