Vršnjačko nasilje

 Vršnjačko nasilje

Izvor: Unsplash

Vršnjačko nasilje je danas, nažalost, sve češća pojava. Vršnjačko nasilje se može događati uživo – u školi, na igralištu ili putem interneta – društvenih mreža, privatnih poruka i poziva. Može biti psihičko i/ili fizičko maltretiranje, šta god da je u pitanju, to nije dobro i prihvatljivo ponašanje.

Što trebaš napraviti ako si žrtva vršnjačkog nasilja?

Ako ti prolaziš kroz vršnjačko nasilje moraš znati da su krivi isključivo oni koji te maltretiraju i da ne zaslužuješ to što ti se događa. Nasilje nikako ne smiješ skrivati, najbolje je da se odmah obratiš roditeljima, skrbnicima i da od njih potražiš pomoć.

Osobe koje prolaze ili su prošle kroz vršnjačko nasilje kažu da su se osjećali tužno, depresivno, ljuto, bespomoćno, što nije čudno s obzirom na ovu situaciju. Zato je svakako dobro potražiti stručnu pomoć, to nije sramota, to će biti dobro za tebe i pomoći će ti da prebrodiš ovo traumatično iskustvo.

Što trebaš napraviti ako poznaješ žrtvu vršnjačkog nasilja?

Ako pak poznaješ nekoga tko prolazi kroz vršnjačko nasilje, savjetujemo i molimo te da to kažeš nekoj odrasloj osobi koja će pomoći žrtvi nasilja, i pomoći zaustaviti to nasilje.

Važno je istaknuti da žrtva ne zaslužuje maltretiranje kroz koje prolazi i da su nasilnici jedini krivci i da ih treba prijaviti odgovornoj odrasloj osobi jer je to jedini način da se nešto poduzme i da se nasilje zaustavi.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.