Michelangelo minijature iz Vinodolskog kraja

 Michelangelo minijature iz Vinodolskog kraja

Izvor: Unsplash

Juraj Julije Klović je hrvatski minijaturist rođen u Vinodolu. Kao dječak je u slobodno vrijeme crtao po kamenju i zidovima „sitne sličice“ koje su zapazili pavlinski redovnici, koji su ga poslali u školu, najprije u Crikvenicu, a potom u Veneciju.

Danas Klovića smatramo jednim od najvećih hrvatskih slikara svih vremena i najvećim europskim minijaturistom. Stvarao je umjetnost za brojne ljude, među kojima su i talijanski kardinali. Jedan od njih, Alessandro Farnese ga je prozvao Michelangelom minijature.

Jedno od Klovićevih izvanrednih djela koje želimo izdvojiti je „Časoslov Farnese“ ili „Officium Virginis“ – molitvena knjiga koju je brižljivo oslikavao punih devet godina u Rimu upravo za Alessandra Farnesea. Ovo izvanredno djelo se danas čuva u New Yorku te se smatra remek-djelom minijature u svjetskim razmjerima.

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.