Michelangelo minijature iz Vinodolskog kraja

 Michelangelo minijature iz Vinodolskog kraja

Izvor: Unsplash

Juraj Julije Klović je hrvatski minijaturist rođen u Vinodolu. Kao dječak je u slobodno vrijeme crtao po kamenju i zidovima „sitne sličice“ koje su zapazili pavlinski redovnici, koji su ga poslali u školu, najprije u Crikvenicu, a potom u Veneciju.

Najveći europski minijaturist

Danas Klovića smatramo jednim od najvećih hrvatskih slikara svih vremena i najvećim europskim minijaturistom. Stvarao je umjetnost za brojne ljude, među kojima su i talijanski kardinali. Jedan od njih, Alessandro Farnese ga je prozvao Michelangelom minijature.

Jedno od najpoznatijih djela oslikavao punih devet godina

Jedno od Klovićevih izvanrednih djela koje želimo izdvojiti je „Časoslov Farnese“ ili „Officium Virginis“ – molitvena knjiga koju je brižljivo oslikavao punih devet godina u Rimu upravo za Alessandra Farnesea. Ovo izvanredno djelo se danas čuva u New Yorku te se smatra remek-djelom minijature u svjetskim razmjerima.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.