Znanstvenici mapirali 2 milijuna udaljenih galaksija

 Znanstvenici mapirali 2 milijuna udaljenih galaksija

Izvor: Unsplash

U sklopu inicijative stvaranja detaljne trodimenzionalne karte svemira znanstvenici su prvi puta zabilježili dva milijuna udaljenih galaksija, kvazara i zvijezda. Studija koja se koristi robotikom u hvatanju tisuća fotografija noćnog neba će dodatno poboljšati naše shvaćanje svemira i Mliječnog puta. Proučavanjem ekstragalaktičkih tijela i načinu na koji se njihovo tijelo razlaže na različite valne duljine boja koje otkrivaju brzinu kojom se svemir širi, kao i fizičkim karakteristikama galaksija i kvazara, bave se znanstvenici s britanskog sveučilišta Durham i međunarodni tim akademika.

Odgovor na najtemeljitija pitanja znanosti

Objavljen je prvi krug podataka Spektroskopskog instrumenta tamne energije (DESI) koji je sastavljen od 80 terabajta i koji sadrži više od 3500 snimki noćnog neba u razdoblju od šest mjeseci. Upravo su ti podaci bili prvi korak prema mapiranju više od 40 milijuna galaksija, kvazara i zvijezda. Profesor Carlos Frenk s Durhama, član međunarodnog odbora DESI-ja, istaknuo je to kao najambiciozniji pothvat do sada kako bi se pronašli odgovori na neka od najtemeljitijih pitanja u znanosti: od čega je sastavljen naš univerzum, kako je on postao to što je i što donosi budućnost. A vjerujemo da svi želimo saznati odgovor na ta pitanja.

 

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.