Kina poslala prvog astronauta civila u svemir

 Kina poslala prvog astronauta civila u svemir

Izvor: Unsplash

Tri astronauta Shenzhou-16 poletjela su iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji kineske pokrajine Gansu 30.5. u 09:31, uputivši se prema svemirskoj postaji Tiangong koja kruži oko Zemlje.

Tko je prvi civil kojeg je Kina poslala u svemir?

Posadu čine Jing Haipeng, Zhu Yangzhu i Gui Haichao. Jedan od njih, Gui Haichao je profesor na prestižnoj kineskoj aeronautičkoj instituciji Beihang University. On je jedini koji nikada nije bio član Kineske narodne oslobodilačke vojske, što ga čini prvim kineskim civilom koji je otišao u svemir.

Zadaće astronauta

Gui će upravljati teretom za svemirske pokuse, dok će Jing i Zhu upravljati letjelicom uz provođenje tehničkih testova, rekla je Kineska svemirska agencija s ljudskom posadom (CMSA) na konferenciji kada su predstavljali astronaute.

SAD i Kina u svemirskoj utrci

I SAD i Kina su najavili da žele poslati svoje astronaute na mjesec između 2025. i 2030. godine. Iako u ovoj, slobodno možemo reći svemirskoj utrci, nemamo favorita veselimo se novim znanstvenim otkrićima koje mogu donijeti, a zdrava konkurencija nije na odmak.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.