Dvije žive plemenite periske pronađene u Ninu

 Dvije žive plemenite periske pronađene u Ninu

Izvor: Unsplash

Kraj Kraljičine plaže u Ninu stručnjaci iz Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) pronašli su dvije žive plemenite periske. Pronašli su ih u blizini Ninjanke, plemenite periske koju su pronašli prošle godine.

Redovita provjera dovela do novog otkrića

Tijekom provjere, mjerenja i uzorkovanja fecesa živih jedinki plemenite periske pronađenih prošle godine, u sklopu projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna Nobilis) u Jadranskom moru“ pronađene su ove dvije nove plemenite periske. Jedna je visoka 11, a druga 13 centimetara iznad sedimenta. S obzirom da je još trećina njihove ukupne visine u sedimentu, stručnjaci iz veterinarskog instituta pretpostavljaju da su stare između tri i četiri godine. S obzirom na njihovu starost smatraju da su spolno zrele, a činjenicu da su udaljene svega pet metara jedna od druge smatraju preduvjetom za uspješno razmnožavanje.

Patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu te voditelj istraživačkog tima HVI-a, dr. sc. Željko Mihaljević rekao je da je u Hrvatskom djelu Jadrana do sada pronađeno 27 živih jedinki plemenite periske, od toga ih je 9 evidentirano na relativno malom području što im daje nadu da bi se one tijekom ljetnih mjeseci mogle razmnožavati i opstati.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.