Najkraći rat u povijesti

 Najkraći rat u povijesti

Izvor: Unsplash

Iz povijesti pamtimo dosta ratova, ali jeste li znali da je najkraći trajao 38 minuta? S obzirom da se većinom priča o onim ratovima koji su trajali godinama, moramo priznati da nas je zaintrigirala informacija da je rat trajao manje od sat vremena.

Trajanje rata

Riječ je o Anglo-Zanzibarskom ratu koji se vodio između Velike Britanije i Sultanata Zanzibara. Počeo je i završio 27. kolovoza 1896. godine. Točnije, počeo je u 09:02 a završio u 09:40, što znači da je trajao ukupno 38 minuta. To ga čini najkraćim zabilježenim ratom u povijesti čovječanstva.

Iznenada smrt izazvala sumnje o trovanju

Rat je bio rezultat krize koja je proizašla iz smrti sultana od Zanzibara, Hamada bin Thuwainija, koji je iznenada umro 25. kolovoza 1896. u 11:40 ujutro. Hamadov rođak, Khalid bin Barghash, naslijedio je zanzibarsko prijestolje na dan Hamadove smrti, što je izazvalo sumnju naroda Zanzibara. Neki su nagađali čak da je Khalid otrovao Hamada, ali ipak, nije bilo nikakvog unutrašnjeg otpora Halidovom pristupu.

Khalidu postavljen ultimatum

1886. godine Zanzibar je potpisao ugovor s Britancima prema kojem svaki nasljednik zanzibarskog prijestolja mora dobiti odobrenje britanskog konzula čime su Britanci zaštitili svoje interese u Zanzibaru. Stoga, kada se Khalid proglasio sultanom Zanzibara bez njihove dozvole postavili su mu ultimatum – da odmah napusti sultanovu palaču ili će biti uklonjen silom. Khalid je ultimatum odbio i naredio svojim ljudima da se pripreme za obranu palače.

Kada su Britanci došli, Khalid je pokušao pregovarati, no nije bio uspješan u tome. Britanci su započeli svoj napad bombardiranjem Zanzibara. Ubrzo su Britanci gotovo potpuno uništili Zanzibarsku palaču, a Zanzibari su se predali, čime je okončan vrlo kratki rat. Nakon Khalidovog poraza, Britanci su za sultana izabrali Hamud bin Muhammeda.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.