Što je brutalizam?

 Što je brutalizam?

Foto: 123rf

Brutalizam je stil u arhitekturi, koji se krenuo koristiti 1950-ih godina, a do ’70-ih je stekao popularnost. Karakterizira ga korištenje grubih i sirovih materijala, poput grubog (brut) betona, po kojem je dobio ime. Francuski arhitekt Le Corbusier je koristio lijevani beton s vidljivim tragovima te se smatra ocem brutalizma.

Brutalizam može spadati u popis stvari koje ljudi ili obožavaju ili ne podnose. Zbog ogromnih, betonskih, naizgled nedovršenih građevina, brutalizam je bio na glasu kao neprivlačan pa čak i opresivan. Danas brutalizam podsjeća na povijesne socijalne poteškoće, iako je trebao biti stil masivnosti i snage.

Eko brutalizam danas

Međutim, mnogima je brutalizam i danas drag. Još uvijek se projektiraju i grade građevine brutalističkog stila, a s vremenom se brutalizam okreće novom pravcu – eko brutalizmu, koji u arhitekturi objedinjuje brutalizam, biljke i prirodu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.