Primjena origamija u znanosti

 Primjena origamija u znanosti

Foto: Unsplash

Tradicionalna japanska tehnika savijanja papira, origami, sve se više primjenjuje u znanosti. Kombinacija geometrije, inženjerstva i dizajna koji se koriste u origamiju je savršena za niz područja u kojima se koristi kao koristan alat.

Medicina je područje u kojem je origami već udomaćen. Origami se koristi pri umetanju implantata, stentova i sličnog u ljudsko tijelo, gdje origami omogućava minimalnu invazivnost operacije. U svemirskoj industriji se origami koristi kako bi se svemirske letjelice i sateliti sklopili i bili što kompaktniji za lansiranje, gdje su težina i dimenzija ključne mjere. Kada dođu do svog odredišta, letjelice se rašire u svoju stvarnu veličinu.

Oblikovanje budućnosti

Origami je služio i za dizajniranje novih materijala s jedinstvenim svojstvima poput visoke izdržljivosti i čvrstoće. Origami je poslužio za dizajn materijala koji mogu mijenjati oblik. Slično tome, origami se koristi za proizvodnju uređaja i robota na nano razini. Nanoroboti koji se mogu savijati su otvorili potpuno novo područje primjene i doveli velike napretke.

Origami se pokazao kao puno korisnija tehnika, koja nije ograničena samo na savijanje papira, već na oblikovanje budućnosti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.