Jesu li dijamanti vječni

 Jesu li dijamanti vječni

Foto: Unsplash

„Dijamanti su vječni“ je jedan od najefikasnijih marketinških slogana u povijesti. Napisala ga je Mary Frances Gerety i time pomogla u prodaji milijuna dijamanata po iznimno visokim cijenama. Te visoke cijene su uglavnom neopravdane, jer dijamanti (osim onih najviše kvalitete) nisu toliko rijetki kako se predstavlja. No, bili rijetki ili ne, je li Gerety bila u pravu kada je rekla da su vječni?

Dijamanti se stvaraju pod iznimno visokim pritiskom i temperaturom te su sastavljeni od 99.95% ugljika. Upravo zbog uvjeta pod kojima su stvoreni dijamanti su iznimno otporni na svakodnevne uvjete. Čak se koriste u izradi posebnih oštrica i bušilica. Ali, dijamanti nisu potpuno stabilni, odnosno dijamant se pretvara u materijal nižeg energijskog stanja – grafit. Ipak, ta pretvorba traje cijelu vječnost, barem u ljudskim očima. Dijamantu u normalnim uvjetima može trebati više milijuna godina da postane grafit. Stoga, možemo priznati Gerety da je donekle i bila u pravu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.