Tko je bio Jean-Michel Basquiat

 Tko je bio Jean-Michel Basquiat

Foto: Unsplash

Veliki umjetnici su utjecajne osobe u kulturi, a jedan od najvećih je bio Jean-Michele Basquiat. Njegova kratka karijera je obilježila 1980-te godine. Mladi umjetnik iz New Yorka, koji je bio redovit posjetitelj muzeja, zainteresiran za crtiće i filmove stvarao je umjetnost od svoje 17. godine, kada se ispisao iz škole. U početku je stvarao pod imenom SAMO, crtajući grafite i zatim je prodavao veste i razglednice sa svojim djelima kako bi preživio.

Basquiat je postao prepoznatljiv po svom motivu krune, kojom je slavio afroamerikance i afričku kulturu. Basquiat je surađivao s Andy Warholom na više projekata i dostigao sami vrh umjetnosti. Kao mladi umjetnik ostvario je sve o čemu umjetnik može sanjati i ostavio velik utjecaj na svijet umjetnosti. Zbog njega se počelo više pažnje obraćati na afričku i latino umjetnost, a Basquiat i danas ima svoje mjesto u pop kulturi.

Sin haićansko-američkog oca i majke Portorikanke, rođen je i odrastao u Brooklynu. Nažalost svoju bezgraničnu, kreativnu energiju prekinuo je vrlo mlad, preminuvši u 27. godini od posljedica predoziranja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.