Svjetlosno onečišćenje Zagreba (i Hrvatske)

 Svjetlosno onečišćenje Zagreba (i Hrvatske)

Po definiciji, svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima, odnosno svako suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje je potrebno osvijetliti. Vjerojatno je već velikoj većini poznato da je Zagreb svjetlosno zagađeniji od Hong Konga (iako problem nije ograničen na Zagreb, već je prisutan diljem Hrvatske), ali važno je istaknuti i zašto je to iznimno zabrinjavajuće. Osim što svjetlosno onečišćenje otežava astronomska promatranja, nije dobro ni za ekonomiju, a još bitnije – za ljude i životinje.

Ekonomski, najveći je problem javna rasvjeta. Računa se da bi modernizacija javne rasvjete mogla donijeti uštede i do 150 milijuna kuna godišnje. Posljedice na prirodu su značajno ozbiljnije. Ptice, insekti, šišmiši pa čak i biljke pate zbog  neprirodnog osvjetljenja, koje ugrožava ekosustav. Kod ljudi, svjetlosno onečišćenje uzrokuje prekid proizvodnje melatonina, hormona važnog za održavanje ljudskog zdravlja i sprječavanje bolesti.

Ipak, postoji (prigušeno) svjetlo na kraju tunela. Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja su utvrđena načela i mjere zaštite, koja će se primjenjivati na različite zone, prostore i proizvode. Ove mjere osiguravaju zaštitu ljudskog zdravlja, očuvanje okoliša i bioraznolikost, ali i racionalno korištenje energije.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.