Najmanji grad na svijetu

 Najmanji grad na svijetu

Izvor: Unsplash

Hum, gradić u središnjoj Istri smješten na brežuljku ponad izvora rijeke Mirne, najmanji je grad na svijetu. Grad ima svega 50ak stanovnika, i od 2005. godine je poznat kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe od starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima.

Legende o gradu

Legende o povijesti grada su brojne. Neki kažu da su Hum prema legendi izgradili divovi kada su gradili gradove u dolini Mirne, područje u središnjoj Istri, koje uključuje prekrasne gradove na brežuljcima kao što su Motovun, Roč i Bale te da su onda od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Dok se za utvrdu na brežuljku pretpostavlja da su je izgradili Histri (ilirsko pleme koje je nekada živjelo na području Istre) kao utočište od pljačkaša.

Zanimljivosti i tradicija

Grad je prepun zanimljivih povijesnih atrakcija kao što su Aleja glagoljaša, Humske freske, kapela sv. Jeronima. Još uvijek njeguju neke stare običaje kao što je način biranja starog župana – bira ga 11 mjesnih sudaca urezivanjem svoga glasa u drveni štap (raboš), nakon čega pobjeđuje onaj s najviše glasova. S obzirom na veličinu grada i broj stanovnika, gužve nikada nema a parkirnih mjesta uvijek ima. A zbog blage zime i blagog ljeta, Hum je na glasu kao jedan od najpoželjnijih izletničkih lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj.

Ako ti se kao i nama sviđa sve što Hum nudi, definitivno je vrijeme da ga posjetiš!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.