Ponoćna knjižnica, Matt Haig

 Ponoćna knjižnica, Matt Haig

Foto: 123rf

S glavnim likom lako se poistovjetiti u lošijim fazama našeg života jer depresija i osjećaj neostvarenog potencijala tridesetpetogodišnju Noru dovode do odluke da završi sa životom. Nora za sebe zna da je inteligentna i da joj ne manjka talenata, no osjeća se nedorečena zahvaljujući svom nedostatku ambicija i manjku fokusa. Njezina kronična usamljenost pojačala se kod prerane smrti roditelja, a kada joj mačak ugine, Nora zaključuje da je njena posljednja veza sa svijetom nestala i počinje tražiti izlaz.

Ali kako Nori baš ništa ne uspijeva što naumi, tako se prvo (na svoju sreću) zatekla u Ponoćnoj Knjižnici.

Knjiga neostvarenih života

Ponoćna Knjižnica je mjesto između života i smrti, beskrajan prostor ispunjen nepreglednim knjigama, i svaka od njih sadrži priču o nama. Tako je i Nora dobila više prilika da vidi kako bi se njen život odvijao da je u jednom času svog života izabrala drugačije. U Ponoćnoj Knjižnici čitajući knjige svih svojih neostvarenih života, napokon ima priliku direktno iskusiti druge verzije sebe – Noru koja je ustrajala u plivačkoj karijeri, Noru koja nije otkazala vjenčanje ili Noru koja se odlučila posvetiti rock-bendu u kojem je svirala s bratom… I opet, u svakom od tih života, Nora doživi razočarenje istog intenziteta kao i u njenom pravom životu.

Vrijednost priče o Nori je izuzetna. Bez obzira na to što nam se teško pomiriti s nekim promašenim prilikama u našem životu, sem što smo razočarani što ne vodimo drugačiji život, intenzivniji, sposobniji, napredniji, čitajući ovu knjigu shvaćamo, jednako kao Nora na kraju, da je baš ovaj život koji imamo nezamjenjiv. Samo se oslobodite strahova koji vas koče, pogledajte ljepotu svoje svakodnevice i ustrajte u svom životu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.