Otkrivena nova rijetka vrsta palmi koje cvjetaju pod zemljom

 Otkrivena nova rijetka vrsta palmi koje cvjetaju pod zemljom

Izvor: Unsplash

Znanstvenici Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) Kew i partneri su otkrili novu vrstu palme i nazvali su je Pinanga subterranea. Ime novootkrivene palme dolazi od latinske riječi za podzemlje.

Nalazi se na otoku Borneu

Pinanga subterranea pridružuje se više od 2500 vrsta palme poznatih znanosti, od kojih čak polovici prijeti izumiranje. Palma se može pronaći razasuta po prašumama zapadnog Bornea, prelazeći državne granice od Sarawaka u Maleziji do Kalimantana u Indoneziji.

Palma dobro poznata mještanima

Ova nova vrsta palme je dobro poznata mještanima tropskog otoka Bornea u jugoistočnoj Aziji koji vole grickati njezin jarkocrveni, slatki i sočni plod. Unatoč tome što je dobro poznata mještanima, znanstvena zajednica potpuno je previdjela vrstu i to je istaknulo potrebu za užom suradnjom s domorodačkim zajednicama.

Malezijski botaničar prvi upozorio znanstvenike na prisutnost biljke

Koautor studije Paul Chai, malezijski botaničar i imenjak vrste palme Pinanga chaiana je prvi upozorio znanstvenike na pristutnost biljke. On se prvi puta susreo s palmom 1997. godine dok je čistio gusto lišće koje je okruživalo mladu palmu kako bi ju bolje snimio. Primijetio je da je bilo nekoliko biljaka, ali samo jedna s plodovima.

Bez Paula bi znanstvenici vjerovatno samo prošli pokraj palme

Jedan od znanstvenika iz Kewa, Benedikt Kuhnhauser, je rekao kako bi bez dojave malezijskog kolege dr. Paula Chaia vjerojatno ovu uzbudljivu novu vrstu zamijenili za neuglednu sadnicu palme i prošli pokraj nje. Kuhnhauser je zajedno sa svojim kolegama, Peterom Petoem i Williamom Bakerom ponovno posjetio rezervat za divlje životinje Lanjak Entimau 2018. godine. Tada su prikupili nekoliko primjeraka palme za znanstveno istraživanje.

Nevjerojatno rijedak slučaj geoflorije

Kuhnhauser je ovo otkriće opisao kao nevjerojatno rijedak slučaj geoflorije, a to je podzemno cvjetanje i prvi poznati primjer te vrste u cijeloj obitelji palmi. Zaključio je da je ovo doista otkriće koje se događa jednom u životu.

Složit ćeš se da trebamo posebno pohvaliti malezijskog botaničara Paula Chaia, koji se prvi put sreo s palmom davne 1997. godine i upozorio znanstvenike, koji bi bez njega, kako su i sami rekli, vjerojatno samo prošli kraj palme.

 

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.