Lice egipatskog kralja otkriveno nakon više od 3300 godina

 Lice egipatskog kralja otkriveno nakon više od 3300 godina

Kralj Tut je stupio na prijestolje sa samo 9 godina, 1332. g. pr. Kr., i vladao je 10 godina, do svoje smrti, 1323. g. pr. Kr. Ali o njegovoj vladavini se ne zna puno. Posebno nam je impresivno, što su sada, više od 3300 godina kasnije znanstvenici rekonstruirali njegovo lice i napokon znamo kako je izgledao. Napredak tehnologije i znanosti je svakako za pohvalu, pogotovo kada su ovakve stvari u pitanju.

Proces rekonstrukcije

Koristeći digitalni model njegove mumificirane lubanje, timovi iz Australije, Italije i Brazila uspjeli su rekonstruirati lice kralja Tute, prema novoj studiji koja će biti objavljena u Talijanskom časopisu za anatomiju i embriologiju.

Cicero Moraes, jedan od članova tima koji su radili na ovoj rekonstrukciji i stručnjak za grafiku, je kralja Tuta opisao kao mladića nježnog lica, koji više izgleda kao mladi student pun obaveza nego političar pun obaveza, i smatra da ga to čini još zanimljivijim.

Moraes je rekao da tim nije imao izravan pristup lubanji što je dodatno otežalo cjelokupni proces, koji je čak nazvao i detektivskim radom zbog svih informacija koje su morali spojiti kako bi došli do trodimenzionalnog modela lubanje.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.