Nevjerojatno otkriće kod Hvara: pronađeni ostaci brodoloma s amforama iz 3. st. pr. Kr.

 Nevjerojatno otkriće kod Hvara: pronađeni ostaci brodoloma s amforama iz 3. st. pr. Kr.

Izvor: Unsplash

Ministarstvo kulture i medija je izvijestilo da je u akvatoriju otoka Šćedra pored Hvara pronađen potpuno očuvani i dosad nepoznati brodolom s teretom antičkih amfora iz 3. stoljeća prije Krista.

Potpuno očuvani brodolom na dubini od 50 metara

Iz Ministarstva su u priopćenju istaknuli da je riječ o potpuno očuvanom do sada neotkrivenom brodolomu koji leži na dubini od 50 metara i koji je jedan od najranijih, potpuno očuvanih brodoloma na istočnoj obali Jadrana.

Pronađen tijekom podvodne vježbe

Brodolom je pronađen tijekom zajedničkih aktivnosti uvježbavanja protuminskih ronitelja Flote Hrvatske Ratne mornarice i Ratne mornarice Talijanske Republike, koje su se odvijale u akvatoriju otoka Hvara. Iz Ministarstva kulture i medija istaknuli su da je ta lokacija podvodne vježbe odabrana s obzirom na prethodne informacije o potencijalnim arheološkim nalazima na tom području.

Podvodni arheolozi Ministarstva kulture i medija Saša Denegri i Sveučilišta u Splitu Tea Katunarić Kirjakov obavili su zarone i utvrdili da je riječ o nalazištu iz 3. stoljeća prije Krista.

Najavljena arheološka istraživanja brodoloma

Iz Ministarstva su priopćili da će buduća arheološka istraživanja utvrditi točan kontekst, rasprostiranje i karakteristike lokaliteta, na osnovu čega će biti doneseni planovi za njegovu zaštitu, konzervaciju i prezentaciju. Ali svakako možemo istaknuti ovo nevjerojatno otkriće kao veliki uspjeh ronitelja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.